Hardlopen als Mentale Steun
Hardlopen is mijn passie, al 35 jaar. Natuurlijk met de nodige ups en downs maar steeds speelde het een grote rol in mijn leven. Het ging me heel makkelijk af, voelde me altijd heel sterk. Tot er tien jaar geleden een ingrijpende gebeurtenis in mijn leven plaatsvond. Door een scheiding verloor ik niet alleen mijn man maar ook mijn beste vriend, loopmaatje en coach. Maar het grootste verlies was het feit dat ik mezelf verloor. Ik verzwakte zowel lichamelijk als geestelijk. Verloor mijn passie voor het hardlopen en ging me hierdoor steeds zwakker voelen. Gelukkig kwam er een keerpunt in mijn denken. Ik wilde weer fit worden, mijn gevoel van eigenwaarde terug winnen en vooral mentaal sterker worden. Ik heb toen samen met een vriendin mijn eerste marathon gelopen. De trainingen waren zwaar, maar werkten tevens als een soort therapie. Dit kwam mede door de eindeloze gesprekken met mijn vriendin tijdens het lopen. We hebben de marathon samen uitgelopen. Het was voor ons een hele grote persoonlijke overwinning. Ik wist het zeker, ik kon de wereld weer aan!
Een nieuw doel
Vorig jaar wilde ik de uitdaging weer aangaan. De marathon van Berlijn stond op mijn verlanglijstje. Ik volgde een loopschema, maar kreeg veel last van pijntjes en vermoeidheid. Ik was heel erg gedreven en volhardend met mijn hardlooptrainingen, maar verwaarloosde de zeker even belangrijke core stability en functionele kracht oefeningen. Deze zijn altijd, maar zeker op mijn leeftijd, heel belangrijk als ondersteuning bij het hardlopen (heb ik afgelopen jaar ondervonden). Ik had geen zin om naar een fitness centrum te gaan om krachttraining te doen. Ik heb hier altijd een hekel aan gehad. Dus besloot ik om eens met Marvin te gaan praten. Ik ken Marvin al heel lang en dit voelde heel vertrouwd.
Het was nog maar twee maanden voor de marathon in september dus ik moest flink aan de bak. De trainingen bij Marvin waren intensief en na iedere training had ik last van spierpijn, maar ik voelde dat het me sterker maakte. Marvin gaf me niet alleen lichamelijke kracht, maar ook mentale steun. Ik heb bewondering voor zijn geduld. Één keer uitleggen is bij mij helaas niet altijd voldoende. Iedere training is weer anders. Hij brengt een enorme variatie in de oefeningen waardoor het nooit saai wordt.
Ieder nadeel heeft zijn voordeel…
Helaas raakte ik drie weken voor de marathon dusdanig geblesseerd dat het niet verantwoord was om die 42 km te gaan lopen. Ik was zo hard omgezwikt tijdens een lange duurloop dat ik een scheurtje in mijn kuitbeen had en een dikke, blauwe, pijnlijke enkel. Een grote tegenslag voor mij op dat moment, maar tegelijkertijd een enorme stimulans om meer specifiek te gaan trainen.
Het herstel van deze blessure heeft een aantal maanden geduurd. Wilde ik goed herstellen moest het hardlopen langzaam worden opgebouwd in combinatie met specifieke oefeningen om mijn enkel weer stabieler en sterker te maken. In overleg met mijn fysiotherapeut ben ik weer vrij snel bij Marvin gaan trainen. Hij gaf mij specifieke oefeningen om mijn enkel weer aan te sterken, maar vooral ook mentale steun. Ik was het vertrouwen in mijn lichaam een beetje kwijt en toch wel heel angstig om mijn enkel te belasten. Zo mooi als er dan iemand tegen je zegt: “Je onderschat jezelf, spring maar, je kan het!”. Door het vertrouwen dat ik in Marvin had, durfde ik mijn enkel weer te belasten. Ik wist gewoon 100% zeker dat hij mij geen ‘verkeerde’ oefeningen zou laten doen. We hebben hier ook wel vaker om gelachen. Als ik dacht dat ik een oefening nog niet kon, zei Marvin: ‘’Jij kunt meer dan je denkt!’’
Natuurlijk kun je ook genoeg oefeningen thuis doen, maar ik ben ervan overtuigd dat ik niet zo goed hersteld zou zijn als ik niet de steun en begeleiding van Marvin had gehad en nog steeds heb. We zijn nu specifiek aan het voorbereiden voor de marathon van Berlijn, 24 september 2017. Want opgeven is natuurlijk geen optie! Iedere week wordt mijn lichaam weer geprikkeld met andere variaties van oefeningen of wordt de intensiteit van bestaande oefeningen intensiever. Hierdoor blijft het voor mij altijd een uitdaging, het verveelt nooit. Wat hier zeker ook aan bijdraagt is de leuke, ontspannen sfeer in de trainingsruimte.
Alleen hardlopen is niet genoeg!
Ik weet dat krachttraining en flexibiliteitoefeningen voor veel hardlopers een zware straf zijn. Hardlopers willen eigenlijk alleen hardlopen, kilometers maken en trainen vaak heel eenzijdig. Toch zou ik willen zeggen: ga het eens proberen. Door de persoonlijke, zeer gerichte aanpak wordt je lichamelijk en mentaal sterker waardoor je minder blessuregevoelig bent. Krachttraining is voor mij niet meer saai, maar uitdagend, grensverleggend en vooral prestatie bevorderend voor mijn sportbeoefening.
Bij mij was een blessure de aanleiding om gericht te gaan trainen. Het heeft zo moeten zijn. Mijn lichaam gaf aan: tot hier en niet verder. Maar dat hoeft natuurlijk niet aan de basis te staan. Voorkomen is beter dan genezen! Vind jezelf belangrijk genoeg om te investeren in je lichaam en geest. Twijfel je, neem een proefles en bespreek je doel(en) met MAHA Coaching. Het kost zeker energie en optimale inzet maar je krijgt er zoveel rust en voldoening voor terug.
Paula